10 популярних міфів про моторні оливи

04.10.2017

1.    Міф: Якщо олива потемніла, то її обов'язково потрібно поміняти, незалежно від  кілометражу.
Насправді: очищаючі присадки розчиняють продукти неповного згоряння палива, підтримуючи двигун в чистоті і захищаючи від забруднень, тому олива і темніє.
2.    Можна «на око» визначити період необхідний для зміни оливи.
Слід дотримуватися періодів заміни оливи, рекомендованих виробником Вашого автомобіля.
3.    Необхідно дотримуватися одного інтервалу заміни моторної оливи для всіх видів транспорту.
Якщо для легкових автомобілів різних марок терміни зміни оливи можуть бути приблизно однакові, то для комерційного транспорту слід розраховувати періодичність з урахуванням режиму експлуатації.
4.    Регулярно міняти оливи зовсім необов'язково.
Якщо пропустити всього лише одну зміну оливи, то відкладення в двигуні будуть утворюватися значно інтенсивніше, що призведе до погіршення змащення мотора і уповільнення циркуляції оливи, що може викликати посилення зносу двигуна, а також його можливу поломку.
5.    Чим олива дорожча, тим вона краще.
Насправді: Навіть найдорожча олива може завдати шкоди, якщо вона не відповідає вимогам виробника автомобіля, так що головним критерієм при підборі моторної оливи повинна бути не ціна, а вказівки в експлуатаційній інструкції.
6.    Синтетичні та мінеральні оливи не мають істотних відмінностей.
Мінеральні оливи швидше окислюються і втрачають основні характеристики експлуатації. Синтетичні оливи набагато більш стійкі до температурних умов і зберігають свої експлуатаційні властивості на набагато більш тривалий термін, що є основною причиною для їх використання в автомобілях зі збільшеним міжсервісний інтервалом.
7.    Для автомобілів раннього року випуску підійдуть тільки мінеральні оливи.
Такий міф пов’язаний з тим, що коли синтетичні оливи тільки з'явилися у продажу, при заливці їх в автомобіль, водії виявляли під машиною плями від масла. Пояснюються такі випадки дуже просто: масло, потрапляючи в двигун, починає активно з ним взаємодіяти, ефективно відмиваючи забруднення, що накопичилися всюди, включаючи розташування між валом і сальником. В результаті глибокого очищення отворів між ними збільшувався, і моторна олива починає витікати.
8.    Всесезонна олива гірша аніж сезонна.
Немає ніяких відмінностей, тим більше що найбільші виробники починають пропонувати на ринку тільки всесезонні оливи.
9.    Неможливо протестувати якість моторної оливи в домашніх умовах.
Є метод, який визначає придатність олії. Помістіть краплю олії на газетний папір, і вона розпливеться, залишивши концентровані кола. Якщо крапля стійко зберігає свою форму - то масло пора змінити.
10.    Дизельні мотори вимагають більш частої зміни оливи.
Вирішальний фактор - якість палива для дизельного двигуна. Якщо воно відповідає європейським стандартам, то часто замінювати оливу не буде потрібно.


http://www.orlenoil.pl/RU/DlaPrasy/Galeria/Gallery/Orlen%20Oil/orlenoil04.jpg