Чому вибір оптимальної моторної оливи має значення

02.06.2016
Незалежно від того, чи вам потрібна краща ефективність роботи вашого легкового автомобіля, чи підвищена надійність вантажiвки, необхідно знайти оптимальну оливу.

1)Що таке в'язкість оливи?
2)Що означають цифрові індекси оливи?
3) У чому різниця між мінеральними і синтетичними оливами?
4) Що таке присадки для підвищення ефективності?

Використання відповідної оливи забезпечує безпроблемну роботу двигуна вашого автомобіля. По-перше, олива не дає металевим поверхням всередині двигуна тертися одна об одну і зношуватися, завдяки введенню шару мастила між тертьовими поверхнями. Олива також охолоджує деталі і зменшує зношування, захищаючи двигун.

Крім того, якісна олива запобігає накопиченню бруду і утворенню відкладень, підтримуючи їх у стані суспензії. Моторна олива навіть захищає від осаду і бореться з окисленням, що зберігає свіжість оливи і зводить до мінімуму вміст кислот, які можуть спричиняти корозію. Є очевидним, що олива має значення.

Нижче ми відповідаємо на деякі найбільш розповсюджені запитання про моторну оливу:
Що таке в'язкість оливи?
В'язкість - це важливий критерій будь-яких мастильних матеріалів. Вона є мірилом густоти рідини або опору потоку. Наприклад, мед є густим, а вода - рідкою, отже, мед має більшу в'язкість за воду. В'язкість оливи має підходити до відповідних температур довкілля. Якщо вона є занадто густою коли двигун холодний, то вона не зможе циркулювати всередині двигуна. А якщо вона стає надто рідкою коли двигун гарячий, то не зможе забезпечити належний захист деталей двигуна.

Оптимізація в'язкості або густини оливи допомагає максимізувати енергоефективність, одночасно уникаючи зношування компонентів.
Модифікатори в'язкості підвищують в'язкість оливи при високих температурах, але майже не впливають на в'язкість при низьких температурах. Модифікатори дають змогу оливі вільно протікати коли холодно, але залишатися досить густою, щоб захищати деталі двигуна при високих температурах.

Оливи меншого класу в'язкості, полегшують запуск двигуна у холодному стані, оскільки вони спричиняють менший опір рухомим деталям і, таким чином, відбирають менше потужності від двигуна. Це також означає, що ви отримуєте кращу економію пального.

Щоб знайти оливу з оптимальною в'язкістю для вашого двигуна, перевірте інструкцію з використання виробника вашого автомобіля і пам'ятайте про погодні умови місцевості, в якій ви проживаєте і подорожуєте.
Що означають цифрові індекси оливи?

Всесезонні оливи - це оливи, що мають два номери в своєму позначенні, які вказують на те, що олива здатна підтримувати ефективну роботу двигуна при високих і низьких температурах. Всесезонне мастило зводить до мінімуму різницю в'язкості при коливаннях температури.

Після першого номера всесезонної оливи, як правило, вказується літера W, яка означає "зимова". Цей номер показує в'язкість мастильного матеріалу при низьких температурах, що дає вказівку щодо того, як олива буде протікати у зимових умовах. Чим нижчим є перший номер, тим рідшою є олива при низьких температурах.

Другий номер, який стоїть після літери W, позначає в'язкість оливи при високих температурах. Чим вищим є цей номер, тим густішою буде залишатися олива при високих температурах. Використання належної в'язкості для вашого двигуна, покращує його робочі характеристики, зменшує зношування деталей двигуна і підвищує паливну ефективність.
Крім того, синтетичні оливи, зазвичай, мають кращі низько- і високотемпературні властивості, ніж звичайні мінеральні оливи. Це підтримує захист, з одночасним забезпечення кращої економії пального і холодного запуску.
Щоб знайти показник класу в'язкості, необхідний для вашого траспортного засобу, скористайтеся нашої програмою підбору мастил Shell LubeMatch.

У чому різниця між мінеральними і синтетичними оливами?
Є два основних типи базових олив: мінеральні і повністю синтетичні. Моторні оливи, які маркуються як "частково" або "напівсинтетичні" або "за синтетичною технологією" є поєднанням цих двох типів.

Мінеральні базові оливи виготовляють з сирої нафти, яка переробляється на нафтопереробному комбінаті для відділення фракцій з корисними змащувальними властивостями і видалення небажаних елементів, таких як парафіни.

Синтетичні базові оливи забезпечують підвищені експлуатаційні характеристики, оскільки вони виготовляються з використанням більш дорогого хімічного процесу порівняно із тим, що використовується у виробництві мінеральної оливи.

Присадки для підвищення ефективності забезпечують додатковий захист до базової оливи і дають їй змогу захищати й очищати двигун, що дозволяє йому працювати більш інтенсивно протягом довшого часу. Вони бувають кількох видів, які необхідно уважно підбирати і змішувати, щоб забезпечувати робочі характеристики найвищого класу:

Детергенти підтримують двигун в чистоті і нейтралізують корозійні кислоти, які утворюються при згорянні пального.
Диспергуючі присадки видаляють нагар і осад і утримують їх в оливі, щоб запобігти засміченню оливопроводів. Після цього цей бруд може бути видалений із двигуна під час наступної заміни оливи.
Присадки проти зношування захищають двигун завдяки утворенню шару мастила між його рухомими деталями. Ці присадки є особливо важливими при водінні з великим навантаженням або ж під час запуску двигуна.
Антиоксиданти допомагають затримати процес природного руйнування моторної оливи, тим самим захищаючи двигун більш ефективно протягом довшого періоду часу.
Модифікатори тертя зменшують опір руху між рухомими деталями, що покращує економію пального.
Антикорозійні присадки є необхідними елементами, які запобігають корозії двигуна.