Чи можна змішувати оливи різних видів і виробників?

06.10.2016

    Одна з помилок деяких автомобілістів полягає у впевненості, що змішувати мінеральну моторну оливу з синтетичною можна. Це не так. Сам факт існування напівсинтетичної оливи спростовує цю теорію. Переходити з мінералки на синтетику (і назад) можна, проте потрібно дотримуватись певних правил:

  • мінеральні оливи сумісні з напівсинтетичними, а також з ПММ гідрокрекінгу ;
  • практично будь-яка мінеральна олива може бути поєднана з синтетичною поліальфаолефінованим (ПАТ);
  • інші синтетичні оливи (поліефірні, гліколеві, силіконові і т. п.) можуть бути сумісні з мінеральними - це залежить від їх будови. Допустимість переходу з мінеральної оливи на одне з перерахованих вище краще уточнити у офіційного представника виробника автомобіля.

    За великим рахунком, одним з найважливіших параметрів, який потрібно враховувати при переході з одної оливи на іншу - присадки. Це хімічно активні речовини, які додаються в оливу у вигляді наборів (пакетів) і, власне кажучи, формують основні властивості моторної оливи. Щоб звести до мінімуму можливі ризики при зміні типу оливи, потрібно щоб набори присадок збігалися, оскільки навіть після того, як стара олива була злита, деяка його частина (5-10%) все одно залишається в двигуні у вигляді плівки на деталях. Відповідно, хімічні реакції з новою оливою неминучі. Але що ж робити, адже склади основи і присадок у кожного виробника свої? Відповідь проста - найкраще переходити на оливу з іншими характеристиками від того ж виробника, ніж на оливу з однаковими параметрами, але різних виробників.