Гальмівна рідина: основні види та правила підбору!

23.08.2017

    Серед всіх рідин, які використовуються в автомобілі, найбільш значущою є гальмівна рідина. Це один з відповідальних елементів автомобіля: яка би не була досконала модель, але без хорошої гальмівної рідини неможливо швидко зупинятися. Від правильності вибору і від характеристик гальмівної рідини буде залежати ефективність гальмування, а від цього і довжина гальмівного шляху Вашого автомобіля. У даній статті ми розповімо вам усе, що необхідно знати про те, яка буває гальмівна рідина, термін її служби, а також про специфіку заміни.

Можна виділити дві основних вимоги, які вимагаються від гальмівної рідини:
• При робочих моментах рідина повинна залишатися у своєму фізичному стані, вона не повинна кипіти, перетворюючись у пару, і не повинна замерзати;
• Свої робочі характеристики гальмівна рідина повинна зберігати протягом тривалого часу.
Види гальмівної рідини
На сьогоднішній день існує три типи гальмівної рідини: DOT 3, DOT 4, DOT 5.
Автомобільна рідина класу DOT 3 створена для автомобілів з комбінованою гальмівною системою, тобто задні барабанні гальма, передні – дискові. Більш того, вона призначена для малолітражних машин, тихохідних, які не здатні розвивати великих швидкостей. На сьогоднішній день ця гальмівна рідина вже вважається застарілою.
DOT 4 призначена для більшості сучасних автомобілів, які оснащені дисковою системою гальм на всіх колесах. Рідина експлуатується на багатьох швидкісних автомобілях, що робить її найбільш затребуваною на ринку продажів.
У асортименті ТОВ ЛОКО представлена гальмівна рідина DOT 4.

Загальна характеристика
Гальмівні рідини ORLEN OIL виготовлені на основі алкілових ефірів, етиленгліколів, боратних ефірів, поліпропіленгліколів та пакету функціональних присадок.
Застосування
Призначена для гідравлічних гальм і муфт легкових і вантажних автомобілів, автобусів, причепів, мотоциклів, акумуляторних візків і т.д, у відповідності з інструкціями з експлуатації транспортних засобів.
DOT-4 є новою гальмівною рідиною з дуже хорошими експлуатаційними властивостями, характеризується температурою кипіння вище 230оC; особливо рекомендується для застосування в транспортних засобах із середньонавантаженими гальмівними і муфтовими системами.
Вказівки:
• заміна рідини кожні два роки або після пробегу 40 тис. км,
• захищати рідину від впливу вологи, зберігати в оригінальній герметично закритій тарі,
• гальмівна система повинна заповнюватися у відповідності з інструкцією з обслуговування і консервації транспортного засобу,
• у випадку попадання гальмівної рідини на лакове покриття автомобіля, негайно змити його водою.
    Гальмівна рідина класу DOT 5 є найбільш рідкісною, так як призначена вона для автомобілів, які схильні до частого розгону і тривалого гальмування. В таких режимах пред’являються особливі вимоги до гальмівних рідин, яким і відповідає клас DOT 5.
Як часто міняти гальмівну рідину?
    Так як з роками в гальмівній системі автомобіля утворюється конденсат і, в результаті цього гальмівна рідина змішується з водою і потроху втрачає свої властивості, рекомендується проводити її заміну не рідше ніж 1 раз в 2 роки. Придатна для експлуатації гальмівна рідина повинна бути однорідною за складом, не мати опадів, бути бурштинового кольору. Необхідно повністю міняти гальмівну рідину, так як долив до необхідного рівня не відновлює робочих властивостей гальмівної рідини.