Гасова лампа – символ Orlen

07.10.2015

Напевне кожен львів’янин знає про те, що гасові лампи були винайдені у Львові, але як же це пов’язано з моторними оливами, з компанією ЛОКО та безпосередньо з Orlen Oil? На усі ці питання ми відповімо Вам трішки згодом, а спочатку давайте ознайомимось з історією винаходу гасової лампи.

До середини XIX століття для освітлення широко вживалися оливні лампи, паливом у яких була олива (дешевий ґатунок оливкової олії) або тваринні жири. 1853 року, у Львові працівники аптеки Петра Міколяша «Під золотою зіркою», Ігнатій Лукасевич та Ян Зег розробили методику дистиляції й очищення нафти. Тепер можна було розпочати виробництво гасу, або «нової камфіни», як називав гас Лукашевич. У грудні 1853 року вчені отримали австрійський патент. Цього ж року Зег відкрив у Львові перше невелике нафтопереробне підприємство.

У березні 1853 року така лампа освічувала вітрину аптеки «Під золотою зіркою» (тепер аптека на вул. Коперника, 1). А 31 липня того ж року хірург львівського міського госпіталю Загорський зробив першу нагальну нічну операцію, завдяки гасовим лампам, що освітлювали операційну. Згодом гасова лампа була представлена на міжнародній виставці в Мюнхені, винахід був відзначений спеціальною грамотою.

Гасова лампа почала широко використовуватись спочатку в Австрії. У Відні гасовими лампами освітили вокзал та шпиталь, після чого за нею закріпилася назва «віденська лампа».

Згодом в Сполучених Штатах на численні пристрої до лампи та її вдосконалення видано близько 50 патентів. Після цього в дещо зміненому вигляді лампу стали великими тиражами випускати в Америці. Відтоді її почали експортувати в Європу. Саме тоді гасова лампа заповнила міські будинки, сільські садиби та провінційні міста. У той час її називали «американська лампа».

В Польщі, у м. Кросно створено музей гасової лампи, в якому є близько 4 тисячі експонатів цього освітлювального приладу. У Львові діє музей-ресторація «Гасова лямпа».

Винахід Ігнатія Лукасевича та Яна Зега став символом зародження нафтової промисловості, а тому компанія Orlen Oil, офіційний представник якої на ринку України є ТзОВ ЛОКО, вважає гасову лампу невід’ємним атрибутом свого бренду і використовує її, як почесний подарунок для партнерів.

Директор ТОВ «ЛОКО» Король Петро Володимирович отримав такий подарунок у 2000 році, що свідчить про визнання Його як почесного партнера та високий ступінь довіри Orlen Oil до компанії ЛОКО.


Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/Гасова_лампа