Характеристика моторних олив по SAE

20.02.2018

    В’язкість моторної оливи визначається на сьогоднішній день специфікацією SAE (Асоціація Автомобільних Інженерів). Співтовариство координує розвиток технічних стандартів, виходячи із найкращого досвіду, зібраного та описаного комітетами SAE і цільовими групами професійних розробників у відповідних галузях.
Позначення моторних олив по SAE регламентує їх в’язкість. Всі світові виробники моторних олив вказують на своїй продукції позначення згідно цієї класифікації. Спробуємо розібратися в цьому.
 
Класифікація моторних олив по SAE
Більшість автовласників розрізняють зимову, всесезонну і літню моторну оливу. SAE дає розуміння їх особливостей у своїй специфікації, де кожному класу в’язкості притаманні особливі значення. Класифікація моторних олив містить 5 літніх і 6 зимових класів олив. Буква "W" в позначенні  означає "використання в зимовий період".
    Зі збільшенням в’язкості оливи зростає число, яке описує ії клас.
Специфікація SAE моторних олив характеризує лише їх в’язкісно-температурні властивості, розділяючи по сезону використання.
Класифікація моторних олив по SAE передбачає для всесезонних видів позначення зимового і літнього параметра в’язкості. Як, наприклад, в 5W-30: параметр в’язкості для холодної пори року відбивається зліва з індексом «W», а для демісезонного циклу - в правій тільки цифрами.
В’язкість моторної оливи зимових класів по SAE визначена від 0W до 25W з кроком 5 одиниць. Літні класи з тим же кроком характеризуються параметрами 20-60.

Вимоги специфікації SAE до моторних олив
Характеристика моторних олив за SAE визначається 4-ма основними показниками:
1. В’язкість в робочому режимі ДВС.
2. Кінематична в’язкість.
3. Пускові властивості.
4. Прокачуваність.
    Перший показник вказує на реальну в’язкість оливи на розігрітому двигуні. Він характеризує здатність оливи протистояти:
1. зносу поршневої групи;
2. втрат при взаємодії пар;
3. перепадів температур при нагріванні ДВС при зміні режимів.
Сукупно, в’язкість моторної оливи визначає витрата палива ДВС будь-якого типу. Інші параметри більш будуть цікаві інженерам, ніж автовласникам.

    При виборі класу в’язкості моторної оливи автомобіля спирайтеся на рекомендації виробника. Якщо ж Ваш транспорт був у використанні, а сервісної книжки немає, то використовуйте прості правила підбору:
1. Вибираючи зимову оливу оцініть середню зимову температуру  там, де ви живете. Підбирайте клас в’язкості по таблиці виходячи з цих значень для забезпечення легкого пуску.
2. Намагайтеся використовувати при м’якому, помірно континентальному кліматі всесезонні варіанти олив з індексами від 0W30 до 10W-40. В’язкість моторної оливи даного класу буде оптимальна коли не спекотне літо і тепла зима. Подібний вибір дозволить швидко і легко запускати двигун як на морозі, так і після довгих перерв в експлуатації протягом весняно-осіннього циклу.