Класифікація моторних олив

13.11.2015

Кожен водій стикається з вибором моторної оливи для власного автомобіля і в першу чергу при вирішенні цієї задачі  сервісну книжку, яка надається до кожного авто. Саме там вказуєтьється олива, яка є рекомендованною до вливання в двигун, виробником. 
Усі виробники дають рекомендації по кодуванні автомобільної оливи за міжнародним класифікаціям SAE (Американська асоціація автомобільних інженерів), API (Американським інститутом нафти), і ACEA (Європейська асоціація автомобільних представників).
 Наступним кроком, коли Ви уже дізнались, які технічні характеристики необхідні для ефективної роботи Вашого двигуна, потрібно серед великої кількості виробників моторних олив, обрати того, який найкраще підходить для Вас, як і за ціною так і за якістю.
*Обираючи моторну оливу, зверніть увагу на інформацію яка вказана на етикетці (клас якості і допуск автовиробників) бо саме це і є головний критерій вибору моторної оливи, а не країна виробник!
Отже, тепер давайте більш детально розглянемо класифікації моторних олив.


SAE


Літні оливи:   SAE 20, SAE 30, SAE 40, SAE 50, SAE 60.
*Чим більшим є число, тим більшою в’язкістю наділена моторна олива.
Зимові оливи: SAE 0W, SAE 5W, SAE 10W, SAE 15W, SAE 20W.
*Буква W – winter (зима), є позначенням зимових олив.
Всесезонні оливи, відносяться: SAE 0W-30, SAE 0W-40, SAE 5W-30, SAE 5W-40, SAE 10W-30, SAE 10W-40, SAE 15W-40, SAE 20W-50.


API


- S (анг. Sparc) - оливи для бензинових двигунів;
- C (анг. Coupresion) - оливи для дизельних двигунів;
Оливи з групи S: SA, SB, SC, SD, SE, SF, SG, SH, SJ, SL, SM, SN - чим вище буква алфавіту поряд з буквою S , тим олива вищої якості - для найсучасніших двигунів.
Оливи з групи C: CA, CB, CC, CD, CE, CF, CF-2, CF-4, CG-4, CH-4, CI-4, CJ-4 - чим вище букви алфавіту поруч з C , тим більш сучасний двигун , до якому призначена олива.
Також, досить часто, виробники пропонують універсальні моторні оливи: SG/CD, SJ/CF.


ACEA


А – оливи для бензинових двигунів: A1, A2, A3, A5
В - оливи для дизельних двигунів: B1, B2, B3, B4, B5
C – енергозберігаюча олива для найсучасніших бензинових і дизельних двигунів, які працюють на паливі з низьким вмістом сірки: C1 , C2 , C3
Е - оливи для важких дизельних двигунів: E1, E2, E3, E4, E5, E6, E7.
*Чим вище число поряд з буквою, тим вище якісний клас оливи.

На нашому сайті Ви можете підібрати моторну оливу для свого автомобіля: http://loko.com.ua/oils

Якщо у Вас виникла необхідність у додаткових консультаціях професіоналів. Ви можете звернутись до працівників компанії «ЛОКО» і ми обов’язково допоможемо Вам з вибором моторної оливи саме для Вашого автомобіля!