Лукасевич, романтичний нафтовик

10.04.2019

    12 квітня 2019 р о 19:30 відбудеться національна прем'єра фільму "Лукасевич, романтичний нафтовик" у Ясельському домі культури, м. Ясло, Польща. Спонсорами фільму є компанії та установи, пов'язані з нафтовою, газовою та нафтохімічною промисловістю, включаючи групу ORLEN та, зокрема, ORLEN OIL.

    Це п'ятий фільм Богдана Міщака з циклу «Історичний пейзаж Підкарпаття». Продюсер – власник телевізійного каналу «Об’єктив» у м. Кросно. Режисер фільму - тележурналіст Мацєй Вуйцік. Сценарій написав Лукаш Вальчак. Маріуш Бонашевскі буде грати роль Ігнатія Лукасевича.

    Вигаданий документальний фільм, присвячений творцю польської нафтової промисловості Ігнатію Лукасевичу, має на меті показати і довести, що колиска світової нафтової промисловості розташована в Бурбці в Підкарпатському регіоні, де було створено першу нафтову шахту. Лукасевич - повстанець, творець нафтової промисловості в бідній Галичині. Він є прикладом наполегливості та старанності, а також чесності та соціальної відповідальності.

    Подія охоплює 1848 - 1870 рр. - від моменту як Лукасевич почав працювати у Львові як фармацевт і до управління нафтопереробним заводом в Хоркувці. Сценарій фільму був зроблений на основі інтерв'ю з Лукасевичем, яке проводив краківський журналіст Фелікс Ян Щенсни-Моравскі. До цих пір збереглася лише одна копія книги з записом цієї бесіди під назвою "Світ Божий і життя у ньому". Реалістичною сценографією для зйомок стали нафтові свердловини та шахти, що зберігалися в місцевому музеї під відкритим небом.

    Безумовно, ідеальною нагодою створити цей фільм стала 200-та річниця з дня народження Ігнатія Лукасевича, що припадає на 2022 рік та, також, 165-річчя винайдення нафтової лампи.

 

Джерело - www.orlenoil.pl