«Найзагадковіші» кнопки вашого автомобіля

16.11.2018

Сьогодні важко уявити своє життя без автомобіля. Хтось користується послугами громадського транспорту та таксі, хтось має власне авто. Та, часто, навіть автовласники не знають усіх можливостей своєї машини на 100%.

Проаналізувавши численні статті та опитування ми спробували визначити «найзагадковіші» кнопки та значки в автомобілі, про призначення яких мало хто знає. 

 

У сучасних автомобілях важко розібратися не лише «новачкам», а й «ветеранам» з великим досвідом водіння. Деякі з таких маловідомих кнопок є присутні у більшості машин, інші - лише в конкретних марках/моделях/виробниках.

До популярних можна віднести наступні кнопки:

 

Якщо вам уже відомі такі символи, то можемо зазначити що ви чудово знаєте свою машину. Якщо ж ні - то читайте далі і діліться цією інформацією з друзями та близькими.

Протитуманні фари. Символ (1) та (2) означають «протитуманні фари». Їх важко назвати загадковими чи невідомими, та водіям не завжди вдається розрізнити їх між собою. Кнопка, на якій умовний світловий потік скерований донизу - це передні «протитуманки», а коли світловий потік скерований прямо, - задні. У різних автомобілях вони розташовані, часто, в різних місцях. 

Рециркуляція повітря в салоні. (3) і (4) символи є загадкою навіть для найзапекліших водіїв - таксистів. Лише 1%-2% водіїв знають вірне призначення цієї кнопки: вона включає рециркуляцію повітря в салоні автомобіля (запобігання надходження забрудненого повітря ззовні).

Наступна кнопка (5) відключає штатну систему сигналізації, точніше - відключає ультразвукові датчики руху, розташовані на стелі.

Автомобіль під нахилом (6) (іноді зображають з гачком поряд) - також належить до відключення штатної системи сигналізації. Кнопка дозволяє евакуювати закриту машину вночі, не боячись розбудити сусідів сигналізацією.

  

Якщо у вас стандартна гідромеханіка, то, швидше всього, є ще кнопка Shift lock - настільки секретна, що навіть має індивідуальну заглушку поруч із селектором коробки передач. Вона створена суто для екстрених випадків: Shift lock переводить важіль коробки передач в нейтральний режим.

  

Перемикач дальнього світла. Цю кнопку часто зустрічають власники старих машин і її назва - перемикач дальнього світла. Чому на підлозі? Коли на вулиці темно і водій зосереджений на дорозі, набагато зручніше використовувати перемикач з таким розташуванням. 

  

Значок тиску в шинах. Загоряється на панелі приладів коли в одному з коліс (або в декількох відразу) впав тиск. Варто відзначити, що падіння тиску всього на 10-15% вже призводить до появи цього символу на панелі приладів. Але часто цей символ означає, що шина автомобіля пошкодилася.


А зараз коротко розповімо про окремі автомобілі і їх секрети. До найзаплутаніших і незрозумілих символів на панелі приладів належать:  

1) Кнопка підігріву омиваючої рідини.

Ця опція присутня на Chevrolet Avalanche LTZ. У зв'язку з певними проблемами, що проявилися при використанні цієї функції, компанія GM вирішила тимчасово деактивувати її. Хоча кнопка все ще працює і на ній загоряється сигнальна лампа, яка, хіба що, тільки збиває з пантелику водіїв.

 


2) "Extra" в автомобілі Saab.

Її немає навіть в інструкції до машини. Вона - запасна! Виробник залишив цю кнопку на випадок самостійного підключення водієм якогось додаткового приладу (сигналізації, протитуманних фар і т.д. і т.п.) 


3) "Party Mode" від Toyota.

Таку кнопку можна побачити в автомобілях Toyota 4Runner. Вона підсилює "баси" в задніх динаміках машини.

 


4) Кнопка на перемикачі повороту у BMW.

На перемикачі сигналів повороту знаходиться кнопка "BC". Ця кнопка потрібна для виводу на дисплей панелі приладів інформації про денний пробіг, про витрату палива, про наявність помилок і т.д..


 5) "PTY-CAT" на Subaru.

Інженери компанії говорять, що така кнопка потрібна для програмування радіо і для присвоювання кожній радіостанції певної категорії. Але практично всі власники Субару не користуються цією кнопкою, оскільки в інструкції про неї практично нічого не сказано і як нею користуватися - не відомо. 




Тепер ви знаєте трохи більше! Щасливої дороги!