Навіщо потрібно своєчасно міняти оливу в двигуні авто?

06.02.2018

    При експлуатації транспортного засобу, моторна олива поступово забруднюється, старіє, стає менш в'язкою і втрачає свої змащувальні і захисні властивості. А це загрожує підвищеним зносом всіх деталей двигуна.
Моторна олива виконує справді унікальну роль в роботі всього автомобіля. Розглянемо, в чому ж полягає ця роль.

Функції моторної оливи:

  •  Моторна олива змащує всі деталі автомобільного двигуна, які знаходяться в постійному терті. Так як в двигуні невелика кількість підшипників обертання, то основне навантаження лягає на підшипники ковзання. І якщо олива втрачає свої властивості, то воно починає гірше виконувати свою роботу.
  •  Олива - це, по суті, система охолодження для двигуна. Вона відводить зайве тепло від тертя, що збільшує можливий час їх експлуатації. У деяких авто навіть є спеціальні радіатори для охолодження оливи, щоб воно якомога краще виконувала цю функцію.
  • Олива забезпечує очистку автомобільного двигуна і всіх його деталей від нагару і кіптяви. Саме тому якісна олива швидко темніє, що свідчить про його хороші миючі властивості. Хтось може сказати, що хороша олива не повинна змінювати свій колір, але насправді - навпаки.
  •  Олива утворює захисний шар на стінках автомобільного двигуна, що запобігає його знос під час старту. Також цей шар служить антикорозійним покриттям і оберігає деталі двигуна при тривалому простої транспортного засобу.

    Якщо в системах автомобіля знаходиться стара моторна олива, то транспортний засіб довго не проїздить і дуже швидко зламається. Чому ж так відбувається? Заміна моторної оливи, проведена несвоєчасно, може стати причиною сильного зносу головного автомобільного агрегату - його двигуна. Це, в свою чергу, провокує зниження його експлуатаційних характеристик, а в майбутньому - поломку. Поломка двигуна - це чималі фінансові витрати. Так що, якщо олива сильно забруднилася або її стало недостатньо, обов'язково зробіть процедуру його повної заміни.
    Таким чином, моторна олива  відіграє важливу роль в процесі експлуатації автотранспортного засобу. Тому вкрай важливо його вчасно міняти і використовувати саме ту оливу, яка найкраще підходить для конкретної автомобільної марки.

     І пам'ятайте, нерозумна економія на моторній оливі може стати причиною чималих розтрат.