Основні мастила, що використовуються у с/г техніці

07.06.2018

Під час експлуатації с/г техніки найбільш широко використовуються антифрикційні та консерваційні мастила.
Антифрикційні мастила. Мастила загального призначення для звичайних температур — солідоли. Не зважаючи на те, що солідоли витісняються багатоцільовими мастилами, їх застосування продовжується в сільськогосподарській техніці (порівняно дешеві). Це гідровані кальцієві мастила, стабілізація яких забезпечується присутністю 1-3 % води. Видалення її при нагріванні призводить до розшарування мастил, що і обмежує максимальну температуру їх застосування (65-75 °С). Перевагою солідолів є водостійкість, високі антикорозійні властивості, а недоліком — низькі температура плавлення і механічна стабільність.
Поряд зі звичайними солідолами достатньо поширені є графітні мастила, до складу яких введено 5-15 % графіту.
Графітне  — грубе, щільне мастило чорного кольору із срібним відтінком,  виготовлене на в'язкій оливі і наповнювачем його є графіт. Незважаючи на незадовільні вязкісно-температурні властивості, продукт застосовують — як влітку, так і взимку — для змащування ресор автомобілів і тракторів, підвісок гусеничних тракторів, відкритих шестерень інших машин тощо.
Мастила загального призначення для підвищених температур використовують для роботи механізмів при температурах 100-110 °С. Виготовляють їх на основі індустріальних, авіаційних, трансформаторних олив.
Для приготування використовують переважно природний жир (складова рицинової олії), рідше — синтетичні кислоти. Застосовуються для змащування підшипників кочення електромашин, маточин передніх коліс автомобілів, тощо.
Багатоцільові мастила називають іноді поліфункціональними або універсальними. Вони водотійкі і працюють у широкому інтервалі швидкостей, температур і навантажень. Виготовляються на основі нафтових олив, загущених літієвими милами. Вони придатні для застосування в різноманітних механізмах автомобілів, тракторів та іншої сільськогосподарської техніки.