«Тосол» і антифриз. Чи є відмінність у цих поняттях?

26.08.2015

Досить часто суперечкою автомобілістів є питання вибору: «Тосол» чи антифриз? Проте більшість з них не розуміє, що «Тосол» - це власна назва продукту, який відноситься до числа антифризів.

«Тосол» - це антифриз, який був випущений в СРСР. Враховуючи те, що на той час не було інших альтернатив вищезгаданому товару, власна назва торгової марки стала назвою і всіх інших антифризів. Саме ж слово "ТОС" — це абревіатура, яка розшифровується як «Технологія органічного синтезу», а закінчення -ол використовують для позначення спиртів, або ж за іншою версією "ОЛ" - це скорочення від Окрема Лабораторія, яка розробила рідину. 

Термін «Антифриз» походить від англійського слова antifreeze і в перекладі означає «незамерзаючий». Інколи можна побачити і іншу назву Cooling Water («охолоджуюча рідина»).

Отже, антифриз це те ж саме, що охолоджуюча рідина, а «ТОСОЛ» - це вид антифризів (охолоджуючих рідин).

«ТОСОЛ» та антифриз складаються з двох однакових компонентів – спирту (етиленглюколю), який знижує поріг замерзання води при низьких температурах та води, завдяки якій забезпечується верхній температурний поріг (рідина не закипатиме до 100 °С). Також у їх склад входять присадки, які і відрізняють "ТОСОЛ" серед іншиз антифризів.. Цей комплекс присадок є різним, а тому й забезпечує різні властивості.

Тому, основними характеристиками, що відрізняють «ТОСОЛ» серед усіх антифризів є присадки, які забезпечують різні властивості, та сировина з якої виготовляється даний продукт (в більшості випадків це гліцерин).