В чому різниця між червоним, зеленим і синім антифризом?

21.11.2017

  Доливаючи або змінюючи охолоджуючу рідину в автомобілі, в чому різниця між червоним, зеленим і синім антифризом, ворожать як мінімум всі новачки-автовласники. А іноді таким питанням переймаються і досвідчені водії: все ж наука з виробництвом на місці не стоять, щодня виставляють на полиці магазинів що-небудь нове. Так що перевірені роками відомості цілком можуть виявитися застарілими.
    Експериментувати над своїм автомобілем охочих мало – такі досліди найчастіше загрожують швидким, недешевим та довготривалим ремонтом. Тому народ починає уважно вчитуватися в дрібні букви на банках, прискіпливо порівнювати все, що виробники спромоглися на них написати – і часто дивуються, не розуміючи, чим одна рідина відрізняється від іншої.
    У чому ж різниця між червоним, зеленим і синім антифризом, між тим, розібратися зовсім нескладно. І ці знання в подальшому допоможуть визначитися, що саме лити в свою машину. Навіщо потрібне забарвлення?
Спочатку будь-яка охолоджуюча рідина є безбарвною. Своє забарвлення вона отримує за рахунок барвників, що додаються на кінцевих стадіях виробництва. І яскравий колір переслідує 2 цілі:
•  попереджає, що в ємності – хімія, а не звичайна вода;
•  служить для більш легкого визначення, звідки саме підтікає рідина, якщо продірявилася система охолодження.
    На охолоджуючі властивості колір антифризу не впливає, вони залишаються тими, які заплановані на заводі. Проте останнім часом колір все ж прив'язують до певних параметрів.
На що важливо звернути увагу?
Склад всіх цих рідин приблизно однаковий, відрізняються вони лише пропорціями і присадками, індивідуальними в кожного виробника. Але варто пам'ятати, що основа у антифризів може бути 2-х видів:
•  силікатна. Антифриз, маючи її в складі, обволікає всю систему, утворюючи тонку плівку. За рахунок неї циркуляція тепла трохи погіршується, відповідно, ефективність дії охолоджуючої системи дещо падає. Антифризи-силікати найчастіше мають синій або зелений колір.
•  карбоксилатна. За рахунок кардинально іншого хімічного походження така охолоджуюча рідина покриває тільки місця, особливо схильні до корозії. Карбоксилат служить довше, коштує дорожче і зазвичай фарбується в червоний.
    Однак колірний поділ не є обов'язковим:  силікат може бути червоним,  карбоксилат – синім. Єдине, на що вкрай важливо дивитися – саме на хімічний склад антифризу. Змішувати охолоджуючі рідини різного походження не можна.