Як перевірити рівень оливи в АКПП ?

13.11.2017

    Не кожному власнику такої техніки точно відомо, як перевірити рівень оливи в АКПП. В автомобілях з автоматичною коробкою передач дуже важливо контролювати рівень трансмісійної рідини. Головні правила того, як перевірити оливу в коробці такого типу, передбачають розігрітий двигун, а також положення важеля вибору діапазону в позиції «Р» - «Parking».
    РВД в автоматичній коробці вводять в це положення при тривалій стоянці транспорту: саме тоді рух машини блокується.

Необхідні кроки при перевірці
Для того щоб правильно перевірити рівень оливи  слід виконати ряд дій:
1. Завести автомобіль і проїхати на ньому мінімум 15 км з тим, щоб олива розігрілася до робочої температури - 66-93⁰С.
2. Переконавшись, що трансмісійна рідина достатньо прогріта, слід зупинити автомобіль, але глушити при цьому двигун не треба.

3. Дуже важливо помістити автомашину на рівній і горизонтальній поверхні, саме з такою умовою вийде правильна перевірка.
4. Заблокувавши гальмом колеса, водій повинен послідовно переміщати і утримувати селектор перемикання передач у всіх положеннях близько 5 секунд. Це роблять для того, щоб олива рівномірно розподілилася по гідравлічній системі.
5. Потім важіль остаточно переводиться в режим «Р». Для того щоб перевірити рівень оливи в коробці, в деяких моделях селектор слід залишати в положенні «N» - «Neutral».

6. Після цього педаль гальма потрібно відпустити.
7. Під капотом  необхідно відшукати щуп - металевий прут для вимірювання рівня оливи в АКПП.


8. Цей металевий прут слід акуратно протерти сухою матерією і повернути на місце до самого упору. Після цього його треба знову витягнути.

9. На щупі зазвичай розташовано кілька насічок або написів. Можливо, що мітки будуть у вигляді написів «Full» і «Add», тоді прийнятний рівень оливи в АКПП повинен відповідати краплі оливи між цими двома позначеннями. Якщо таких міток чотири, швидше за все, верхні два будуть відзначені написом «Hot», а нижні - «Cold». Перші потрібні для перевірки в гарячій коробці, а другі - при холодній. Важливо розуміти, що правильно зробити виміри при холодному двигуні не вийде, і точних показань не буде. Щоб отримати вірний результат, потрібно чітко розуміти, як правильно перевірити рівень оливи, а для цього треба обов'язково прогріти автомобіль і використовувати позначку «Hot» на вимірювальному щупі.


10. Якщо є необхідність, не варто доливати більш ніж 0,5 л. Тут виникає чергове запитання: як перевірити рівень оливи після його доливання? Для цього не слід відразу заміряти рівень, а необхідно почекати не менше 10 хвилин перед тим, як перевірити оливу в АКПП повторно.

11. Переконавшись, що показник рівня оливи в коробці є оптимальним, слід вставити щуп на місце так, щоб його верхня частина щільно прилягала до горловини. Це вбереже АКПП від потрапляння в неї таких сторонніх часток, як бруд або вода.