Як перевірити рівень оливи в двигуні?

09.03.2017

Чи знаєте Ви, як перевірити рівень оливи  в двигуні, і для чого взагалі потрібна ця перевірка? Перш за все, необхідно знати, що перевірка оливи в двигуні проводиться, щоб визначити подальшу можливість його експлуатації, а також необхідно оцінювати рівень, щоб контролювати нормальний режим роботи двигуна.

Олива служить для змащування обертових і робочих частин та вузлів в двигуні, а також для зменшення тертя, що призводить до сильної зношуваності деталей мотора.
Олива поганої якості, засмічена і відпрацьована, здатна вивести з ладу двигун автомобіля.

Починаємо перевірку

Перевірку необхідно здійснювати на холодному двигуні. При цьому автомобіль повинен знаходитися на рівній горизонтальній поверхні. Замір рівня масла в двигуні здійснюється спеціальним масломером, який являє собою металевий щуп з відмітками. Цей щуп розташовується в нижній частині двигуна.

Для перевірки необхідно витягнути щуп, протерти його сухою чистою ганчіркою, потім вставити його в посадочне місце, після чого знову потрібно вийняти і подивитися, на який з відміток знаходиться олива. Вона повинна бути посередині між відмітками мінімального і максимального рівнів.
Якщо олива знаходиться вище максимальної позначки, то це означає, що воно в двигуні перелито (у надлишку). Цього слід уникати, оскільки надлишок оливи буде потрапляти в вентиляційну систему в картері, що може призвести до його потраплянню прямо на циліндри.
Мінімальний рівень оливи також небажаний, а їзда з недоліком оливи в моторі машини взагалі протипоказана. Мала кількість оливи в двигуні призводить, що поверхня циліндрів, що труться, вузли і шийка колінчастого практично будуть позбавлені мастила, що досить швидко призведе до виходу двигуна з ладу, а його ремонт - це дуже дороге задоволення.
Виправити брак оливи в двигуні можна дуже просто. Для цього в  горловину необхідно додати трохи оливи, потім почекати, поки вона стече, і проконтролювати його рівень щупом. У разі необхідності потрібно буде повторити доливку. Зазвичай кількість долитої оливи  може досягати до півлітра. Олива на щупі має бути візуально чистою і прозорою, не містити сторонніх часток і сміття.

 Заливати в двигун необхідно тільки рекомендований виробником тип оливи. У разі необхідності заміни оливи у двигуні, старе необхідно злити, а потім здійснити заливку нового.