Як вибрати оливу для бензопил та ланцюга. Що важливо?

26.03.2018

    Настала весна, а разом з нею і пора садових робіт. При обрізці дерев сучасній людині вже важко обійтися без садової техніки, (бензо-, і електропил). У цій статті мова піде про оливу, яку потрібно застосовувати у цій техніці, і яку важливу роль вона відіграє.

    Як правило, бензопила оснащена двотактним двигуном внутрішнього згоряння. У ньому немає окремої подачі оливи, тому використовується паливно-масляна суміш. Для більш якісних (API TC) олив пропорції змішування становлять 1:50, для менш якісних (API TА) 1:20. При виборі оливи необхідно керуватися виключно вимогами виробника бензопили, а також специфікаціями самої оливи. По суті, олива в бензопилі виконує ряд важливих функцій, а саме:
1. Відмінна змішуваність з бензином (спеціальна присадка);
2.Антиокислювальна здатність;
3.Антикорозійна функція;
4.Протизносна функція;
5.Висока температура спалаху (запобігає детонації);
6.Миюча функція.
    Поряд з цими функціями олива повинна мати низьку здатність до димоутворення та найменшу зольність, яка перешкоджає коксуванню перепускної і вихлопної систем. Олива також має мати низьку температуру застигання, це особливо важливо, при роботі в осінньо-зимовий період. При роботі в двигуні олива повинна запобігати забрудненню свічок запалювання, забезпечувати чистоту двигуна, знижувати знос рухомих частин.
У нашому асортименті присутні оливи, що бездоганно виконують ці функції. Зокрема повністю синтетична олива Platinum Moto 2T та напівсинтетична олива Orlen Oil Trawol 2Т  (ознайомитись з продуктом можете в нашому інтернет-магазині).
    Готову паливно-масляну суміш необхідно зберігати не більше двох тижнів! Так як при тривалому зберіганні відбуваються хімічні реакції окислення, також леткі компоненти бензину випаровуються. Все це в цілому може негативно позначитися на двигуні бензопили.
    Дуже важливе також змащення ланцюга і зірочки на шині пили. Для цього існують спеціальні оливи, і недоцільно та мало ефективно використовувати будь-яку оливу для цих цілей.
    Олива для ланцюга в першу чергу повинно знижувати температуру, яка виникає в результаті тертя ланцюга і шини. Вона повинна знижувати знос зубів, ланок і спрямовуючої шини. Також ця олива повинна мати в своєму складі антикорозійні, антиокислювальні, протизношувальні присадки. Вона має мати хорошу в’язкість. Одним з найпопулярніших у цьому сегменті продуктів є:Pilarol (Z) (ознайомитись з продуктом можете в нашому інтернет-магазині) .

    Слід також пам'ятати, що після роботи з пилою необхідно змащувати зірочку на шині спеціальним шприцом, чистити шину від тирси, очищати отвори для подачі оливи.