Застосування охолоджуючих рідин в системах опалення і кондиціонування

22.10.2015

Досить часто в системах опалення та кондиціонування застосовується вода, проте ніхто навіть не підозрює про потенційну небезпеку. В більшості випадків вода, як простий та досить дешевий спосіб охолодження, стає причиною поломок обладнання, що супроводжує значно більші витрати, ніж вартість охолоджуючих рідин!
Так, звісно, вода є надзвичайно дешевою, але водночас має ряд характеристик, які несуть негативний вплив на елементи системи опалення. Наприклад, при невисоких температурах вода кристалізується, різко збільшуючись в об’ємі, що призводить до фізичних змін, які сприяють утворенню тріщин та зменшують термін експлуатації обладнання.
Окрім того вода є причиною корозії. Ефект корозії полягає в окисненні заліза, ускладненні експлуатації, забрудненні фільтрів та термостатичних засувів, спричиняє заїдання помп.  А так як суміш окису заліза значно важча від води, можливі прояви осідання, що зменшує теплову ефективність обладнання. Потрібно пам'ятати, що його шар товщиною 0,05 см спричиняє збільшення використання палива на 2,5%!
 Вода - основна причина утворення котельного каменю, який є надзвичайно хорошим теплоізолятором: 1 мм накипу котельного каменю дорівнює 75 мм чавуну, таким чином втримуючи тепло всередині системи опалення і не випускаючи його на опалення приміщення.
Очевидно, що вода – це не тільки найпопулярніший засіб наповнення системи, але також і проблема, головним чином для користувача, який не має доступу до спеціалізованої лабораторії, де можна визначити її фізико-хімічні властивості.
Отже, перш ніж економити на покупці охолоджуючої рідини, врахуйте вартість витрат на ремонт, який буде необхідний після використання води в системі опалення та кондиціонування!