Top of the most famous myths about cooling fluids

03.09.2015

1. Колір антифризу є показником якості;


Яскраві барвники додають не для того щоб виділити однакові за складом охолоджуючі рідини. Яскраві кольори дають змогу привернути увагу покупців, а також сигналізують про потенційну небезпеку, оскільки усі охолоджуючі рідини отруйні.

Ще однією вагомою причиною використання яскравого кольору для охолоджуючої рідини є те, що це яскраве забарвлення дає змогу легко знайти витоки рідини та полегшує контроль його рівня в розширеному баку.

Слід зауважити, що традиційні охолоджуючі рідини були голубого кольору, проте усі рідини нового покоління мають значно різноманітнішу гаму кольорів. Колір охолоджуючої рідини – це вибір виробника, який не свідчить ні про якість, ні про склад продукту.


2. Змішування охолоджуючих рідин різних кольорів не допустиме;

Міф можна вважати частково правдивим.

При змішуванні охолоджуючих рідин різних класів може утворитися осад, який в результаті забиватиме канали і знижуватиме роботу охолоджуючої системи.
Проте, змішувати охолоджуючі рідини можна, але необхідною умовою є відповідність одному класу. Іноді вони можуть відрізнятися і кольором, адже колір не є показником якості або ж приналежності до якогось класу.

3. Антифриз потрібно пробувати на смак;

Пробувати охолоджуючу рідину на смак категорично заборонено!
Насправді, етиленглюколь на смак дійсно солодкий, проте така проба може стати вкрай небезпечною.
Незалежно від торгової марки, усі охолоджуючі рідини дуже отруйні. Смертельна доза близько 100 мл.
Якщо ж Ви хочете перевірити охолоджуючу рідину, достатньо виміряти її щільність арометром. В оригінальної охолоджуючої рідини вона буде становити близько 1.065-1.085 г/куб.см. для рідини розрахованої приблизно на 40 °С.

4. Концентрат антифризу не потрібно розбавляти;

В народі "гуляє" міф про те, що, якщо не розбавляти концентрат охолоджуючої рідини, то вона ТОЧНО не замерзне.

Це дуже небезпечне переконання. Етиленгліколь, тобто концентрат антифризу, замерзає при температурі – 13 °С. А також він має унікальну властивість понижувати температуру замерзання водних розчинів до – 70 °С. Тому чистий етиленгліколь замерзне значно швидше, аніж розбавлений.
Для отримання охолоджуючої рідини з необхідними характеристиками обов'язково необхідно змішувати його з водою!
Для концентратів антифризу стандартна пропорція змішування приблизно 1:1 (50% концентрат та 50% дистильована вода), проте кожен виробник може встановлювати власні пропорції, яких потрібно ОБОВ`ЯЗКОВО дотримуватись!. Адже, навіть, при перевищенні пропорції води значно пришвидшується процес корозії деталей.


5. Використання води замість антифризу є дієвим до настання зимового періоду;

Використання води в системі охолодження для сучасних автомобілів є вкрай небезпечним!
В першу чергу це може призвести до створення накипу, піноутверення, корозії деталей і навіть їх пошкодження.
Охолоджуюча рідина, на відмінно від води, має значну вищу температуру кипіння та нижчу температуру кристалізації, а також володіє мастильними властивостями, які забезпечують довготривалішу та ефективнішу роботу охолоджуючої системи.
Саме тому використання охолоджуючої рідини створює сприятливі умови для роботи вашого автомобіля та є гарантією ефективної роботи охолоджуючої системи!


6. Заміна атифризу не потрібна поки не зміниться його колір.

Те, що міняти охолоджуючу рідину, якщо не змінився її колір не потрібно - помилкове твердження, оскільки довговічність охолоджуючої рідини та довговічність барвника є дуже різною.
Будь-яка охолоджуюча рідина в процесі експлуатації змінює усі свої технічні характеристики (збільшується схильність до піноутворення, зростає здатність до корозії металів, підвищується щільність, знижується теплопередача, випаровується вода). Саме тому періодична заміна охолоджуючої рідини є необхідною.
Термін зберігання у кожної охолоджуючої рідини встановлюється виробником, а термін служби (приблизно 2 роки) – виробником автомобілів, а також і виробником охолоджуючої рідини.
В такому випадку зміна кольору охолоджуючої рідини свідчить про те, що вона втратила усі свої властивості та потребує негайної заміни!